Technische informatie

Album AM is een laag vermogen middengolf (LPAM) zender op een frequentie van 846 kHz (355 m) of 1251 kHz (240 m). 1251 kHz is een reserve frequentie en wordt soms tijdens de zomertijd gebruikt.

Het vermogen bedraagt een luttele 25 W (100 W p.e.p.), vergelijkbaar met een ouderwets schemerlampje toen er nog geen spaar- en ledlampen waren.

Op een goede autoradio is een ruisvrije ontvangst binnen de driehoek Nijmegen, Den Bosch en Eindhoven mogelijk. Vanwege de vele “man made” storing, is een storingsvrije ontvangst binnenshuis vaak slecht. Door de radio te draaien en op diverse locaties te testen, wordt de ontvangst stukken beter. De ontvangstkwaliteit nabij een venster, op de vensterbank in de juiste richting, verzekert de beste ontvangst.

Album AM is opgezet als non profit radiostation (hobby’s kosten per definitie geld) en zendt uitsluitend een “music only” format uit. Regelmatig wordt getest of onderhoud uitgevoerd. Er is geen wettelijke uitzendverplichting dus soms is enkel een draaggolf of een test toon hoorbaar. Het gaat bij deze hobby vooral om de techniek waaronder soundprocessing (compressie/limiting), de antenne en zender.

Veel luisterplezier, René (PE0RL).

P.S. Het zendamateur virus zat er 53 jaar geleden al in getuige deze foto uit 1968 waar ik op 10 jarige leeftijd met een Philips EE1050b elektronica experimenteerdoos o.a. een AM radiootje bouwde 🙂 .

Philips EE1050b
Philips EE1050b
100 W zender
100 W p.e.p. zender
Top hat antenne
Top hat antenne