Bezoek aan de firma Frick GerΓ€tebau

Afgelopen week (3/2) na de 2e lockdown, zo snel mogelijk een bezoek gebracht aan de firma Frick. Inmiddels zijn vanwege de “energiearmoede”, daaruit resulterend een grondstoffen schaarse en een torenhoge inflatie, de grondstofprijzen zoals rvs en aluminium met tientallen procenten gestegen. Hobby kost geld en levert per definitie niets op, behalve plezier natuurlijk πŸ™‚ . Duizenden euro’s extra kosten dus vanwege COVID-19 en vertragende gemeentelijke procedures omtrent de omgevingsvergunning.

Uiteindelijk heeft het drie jaar geduurd, de mast is ein-de-lijk in productie genomen en wordt naar verwachting rond 15/3 geleverd, daarna volgt de montage tegen de achtergevel en het belangrijkst, het testen van diverse HF parameters. Mocht de antenne niet werken (50/50, je weet pas als hij er staat) vanwege de plaatsing tegen de achtergevel, dan heeft de gem. Uden (sinds 1/1 gem. Maashorst) er in ieder geval een kunstwerkje bij waar normaal gesproken gemeenschapsgeld aan wordt verkwist.

Onderstaand enkele foto’s gemaakt bij de firma Frick, de mooiste kokermasten komen sinds begin jaren 80 uit Seligenstadt.

Foto 1: Één v.d. twee handbediende lieren, het kan vanzelfsprekend ook elektrisch worden uitgevoerd maar een beetje beweging kan geen kwaad. De oplettende kijker ziet een mooie spindel constructie om de rvs lierkabels op te spannen, de slinger is uiteraard afneembaar. De mast is geheel glad afgewerkt, de lier en hijskabels zijn als de mast wordt geleverd mooi weggewerkt (zie foto 7).
Foto 2: Mooie constructie om de hijskabels geheel uit het zicht in de kokers weg te werken.
Foto 3: Voorbeeld van een vierdelige (4 x 6 m) kokermast, alle kokers lopen vrijwel spelingsvrij (veilige dubbele bediening, dus geen geklapper bij wind) over teflon glijstukken en zijn mooi afgedicht om lekkage te voorkomen.
Foto 4: De trotse mastenbouwer Wolfgang Frick bij zijn fantastische kokermast creatie. Jammer dat je de onderkant v.d. mast maar één keer ziet, het is allemaal mooi verzonken afgewerkt met rvs bouten.
Foto 5: Diverse maten teflon glijstukken voor diverse typen kokermasten.
Foto 6: Deel v.d. schuifmasten productie voor portable c.q. contest gebruik.
Foto 7: Voorbeeld van een driedelige (3 x 4 m) Flammex Pull kokermast. De masten worden op aanvraag geleverd in diverse dikten, kokeraantal en lengte. In mijn geval een 3 x 5,5 m constructie voor 15,0 m tophoogte, de lier wordt netjes geplaatst tussen de mast en de achtergevel.

FG150 lierbevestiging
FG150 lierbevestiging

FG150 bediening
FG150 bediening

FG150 4-delig (4 x 6 m)
FG150 4-delig (4 x 6 m)

Eigenaar Wolfgang Frick
Eigenaar Wolfgang Frick

Teflon glijstukken
Teflon glijstukken

Portable schuifmast productie
Portable schuifmast productie

Flammex Pull kokermast
Flammex Pull kokermast