Onduidelijkheid over de term publieke of commerciΓ«le omroep

Vandaag kreeg ik de vraag gesteld of Album AM als “commerciΓ«le omroep” opbrengsten zou genereren.

Album AM is een hobbyproject en zal tot de sluiting NOOIT één cent opleveren, het kost bakken geld en dat is wel haast de definitie van een hobby.

Het CvdM (Commissariaat van de Media) deelt laag vermogen middengolf (LPAM) zenders als Album AM in als commercieel radiostation omdat we geen publieke omroep zijn, zo simpel is het. Publieke radio- en tv stations worden betaald door de overheid, Album AM krijgt geen cent en is daarmee DUS een commercieel radiostation. Erg jammer, we hadden liever gezien dat het CvdM een derde smaak zou invoeren, hobbyradio. Het voeren van een boekhouding, een KvK registratie, rechtspersoon of stichting en uitzendverplichting, allemaal niet van toepassing voor een hobby LPAM radio station.

Inmiddels zijn vele LPAM stations (100+) actief in Nederland, deze legale stations zijn hier te vinden https://www.radio-tv-nederland.nl/am/am.html. Zoals je ziet is Album AM zelfs met twee frequenties vertegenwoordigt in de lijst, de tweede frequentie (1251 kHz) is reserve en niet in gebruik.

Nieuw is nu ook hobby radio op de korte golf, enkele legale LPKG stations zijn actief en hier te vinden https://radio-tv-nederland.nl/am/kg.html en mogen beduidend meer vermogen gebruiken.

Commissariaat voor de Media (CvdM)
Commissariaat voor de Media (CvdM)