Professionele DAC van Cambridge Audio in gebruik genomen

De geluidskwaliteit van Album AM is verder verbeterd met een nieuwe professionele DAC (Digital Audio Converter) met 24 bit / 384 kHz upsampling.

De audio gaat nu per glasvezel (Toslink en S/PDIF) van de pc met RadioBOSS en Stereo Tool audio processing naar een Cambridge Audio DacMagic Plus en vandaar balanced per XLR (600 Ω) naar de Optimod-AM 9100b broadcast compressor/limiter.

De PWM (digitale Pulse Width Modulation) AM zender wordt nu in professionele broadcast kwaliteit aangestuurd. De volgende stap zou DRM (Digital Radio Mondiale) of AM Stereo zijn maar dan kunnen jullie Album AM niet meer ontvangen omdat deze modulatie technieken niet compatible zijn met een normale AM (auto)radio. Het zou jammer zijn jullie als gewaardeerde luisteraar te verliezen!

Het aardenetwerk is sterk uitgebreid en werkt uitstekend, verspreid over het perceel had ik vorige zomer 6 koperen aardpennen diep in de grond laten slaan door de firma Schuts Elektro. Jos houdt niet van halve maatregelen, de gemiddelde weerstand van het aardenetwerk (veiligheid en HF aarde) heeft een weerstand van gemiddeld 0,43 Ω (zie foto), dat is zeker 20x zo goed als een huisinstallatie en 2x zo goed als de eisen gesteld aan een industrieel complex!! Als laatste verbetering is volgend jaar een professionele mast met een nog te ontwikkelen zelfbouw antenne voorzien, de locatie hiervan staat nog steeds niet vast.

AM kan dan hopeloos verouderd zijn met zijn in beginsel 100 jaar oude techniek (zie eerder artikel over Idzerda), het is een echte UITDAGING e.e.a. goed werkend te krijgen, daarom is dit een geweldig facet v.d. zendamateur hobby waar ik 50 jaar op heb gewacht, eindelijk legale AM-radio in Nederland en springlevend gezien de vele stations https://www.radio-tv-nederland.nl/am/am.html waar Album AM zelfs met twee frequenties vermeld is, alles voor de hobby.

Cambridge Audio DacMagic Plus (rear)
Cambridge Audio DacMagic Plus (rear)
Cambridge Audio DacMagic Plus (front)
Cambridge Audio DacMagic Plus (front)
Aarde veiligheidsnetwerk meting
Aarde veiligheidsnetwerk meting